Het is altijd moeilijk om iets over jezelf te schrijven, maar hieronder probeer ik het toch eens.

Reeds als kind was (en werd) ik gebeten door alle beestjes die in de natuur terug te vinden zijn. Het waren echter vooral de vogels - die naar mijn gevoel van een onbegrensde vrijheid konden genieten - waar mijn hoogste interesse naar uitging. En hoewel ik volgens mijn eigen overtuiging over een fotografisch geheugen beschikte, spaarde ik reeds op mijn 15e voor een eerste spiegelreflexcamera, een Pentax ME super. Met hierop een 50mm en wat voorzetlenzen ging ik de natuur in. Voor mijn geliefde vogels kwam daar snel een telescoopadapter bij waardoor ik begin de jaren '80 mogelijk één van de eerste digiscopers in Vlaanderen werd. Een jaar en een vakantiejob later kocht ik mijn eerste telelens, de 500mm f8 spiegellens van Tamron. Neem daarbij nog een oud schuilnet wat ik van mijn buurman zaliger kreeg en ik was klaar om met een vat vol motivatie de Vlaamse natuur in te trekken. 

 

In de jaren ’80 was het nemen van foto’s duur. Een rolletje met 24 foto’s laten ontwikkelen kostte al snel meer dan 500 oude Belgische franken, wat veel geld was voor een student. Ik besloot dus al snel om over te schakelen van foto’s naar dia’s zodat ik me niet meer hoefde in te houden om de ontspanknop in te drukken. Daarenboven won ik in de TV-quiz “Leven en Laten Leven” ook nog eens een nieuwe Nikon F501 AF met motorfunctie. Dit om maar te kaderen waarom mijn zolder nog steeds vol ligt met een arsenaal aan oude, nooit meer bekeken dia’s van vogels, bloemen, vlinders en wilde konijnen.

 

25 jaar en 3 volwassen kinderen later besloot ik mijn oude hobby weer op te nemen. Ik kreeg weer wat meer tijd voor mezelf en bovendien liet mijn fotografisch geheugen mij meer en meer in de steek. Ik kon me niet meer zo goed als vroeger de mooie beelden van die duikende ijsvogel of die parende kluten voor de geest halen. De basis van fotografie was me nog steeds niet vreemd en de stap van analoog naar digitaal had ik al een tijdje via compact en gsm-camera gemaakt. Eens Nikon, altijd Nikon, dus eind 2015 via tweedehands websites een D7100 met 70-300mm lens gekocht. Maar gezien ik vooral vogels wou fotograferen, spaarde ik al snel voor de toen net uitgebrachte Nikkor 200-500mm f5,6. De D7100 moest intussen plaats ruimen voor de D500, waarmee ik dan ook mijn fotobudget voor de komende jaren heb opgesoupeerd. 

 

Maar al het bovenstaande is eigenlijk maar bijzaak. In de eerste plaats wil ik de natuur beleven. Dat was vroeger zo en dat is tot op heden niet veranderd, foto’s zijn er enkel om die mooie momenten te hérbeleven. Nu is het wel zo dat ik iedere dag wil bijleren en daarom al eens een workshop natuurfotografie durf te volgen. Mijn kijk op fotografie is daarmee wat ruimer geworden waardoor ik nu ook de uitdaging om een foto van een landschap, zoogdier of ander natuurlijk detail te nemen, niet langer uit de weg ga. Voeg daarbij dat we in een tijd leven waar toenemende digitalisering en sociale media een steeds belangrijker rol gaan spelen, dan is de stap naar een account op Flickr en nu ook een eigen website een logisch gevolg. Ik wil niet nog eens een archief aan foto’s op mijn zolder laten verkommeren…

 

Genoeg gezeverd, ik hoop dat je van mijn beelden en blogverhalen kan genieten en nodig je ook graag uit om nadien een commentaar in mijn gastenboek achter te laten. Alvast veel kijk- en leesplezier!

 

Oh ja, nog een laatste iets. Kom af en toe eens terug, ik beloof op regelmatige basis nieuwe foto’s en blogs toe te voegen.

Thx!

 

Luc Vereecken 

27 januari 2018


Mijn fotomateriaal:

Nikon D500, Nikon D7100, Nikon D780 (dec 2020)

Nikon 200-500mm f5,6; Nikon 16-85mm f3,5-5,6; Nikon 18-200mm f3,5-5,6; Nikon 50mm f1,8: Sigma 150mm f2,8 macro